Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 02:09 - Екипажът на проекта "Марс 500" "стъпва" на Червената планета
Автор: planetar Категория: Технологии   
Прочетен: 4441 Коментари: 3 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image

Екипажът на международния проект "Марс 500" достигна много важен етап от своята задача.
Шестте участника в симулираната мисия на пътуване до Марс, запечатани от юни в метални контейнери, представляващи космическият им кораб, условно "навлязоха в орбита" около целта си, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА. Сега трима от тях ще "слязат" на планетата в истински скафандри и ще се разходят по повърхността й. Реално тази повърхност ще бъде опесъчения под на друг модул в експерименталния комплекс в Москва.

image

Проектът "Марс 500" се провежда под ръководството на Руския институт по биомедицински проблеми в партньорство с Европейската космическа агенция.
Целта му е да установи физиологическите и психическите проблеми, с които би се сблъскал човек при дълго пътуване в космоса. "Дотук, трябва да кажа, не сме срещнали значителни проблеми - съобщи Мартин Зел, който оглавява и научната програма на ЕКА на Международната космическа станция - прилагаме непрекъснато наблюдение, така че познаваме здравето им много добре. Имаме и маса данни за психическото състояние и за реакцията на организма на участниците. Това е важно, защото двете са свързани".

image

"Екипажът" е съставено от трима руснаци, двама граждани на ЕС и един китаец. Александър Смолеевски, Сухроб Камолов, Алексей Ситев, Диего Урбина, Ромейн Чарлс и Ванг Юй трябваше да преминат през сурова процедура по подбор, за да стигнат до програмата. Тяхното "отпътуване" на фиктивния космически кораб през миналата година предизвика световното внимание и любопитство.
Вече 8 месеца групата живее и работи заедно в затворено пространство без прозорци, с площ 550 кубически метра. В близките дни Смолеевски, Урбина и Ванг ще влязат в "спускаемия апарат", от който ще получат достъп до друг контейнер, декориран като прашната повърхност на Марс. Триото ще носи истински скафандри и ще симулира изследователската работа, която може би един ден ще вършат реалните астронавти на Марс. Предвидени са три излизания "навън", като първото ще е на 14 февруари.
Разхождащите се ще бъдат придружени от робот-роувър, а дейността им ще бъде наблюдавана, като на МКС, от Контрола на мисиите в Москва. "Ще излизат на повърхността едновременно по двама, като един ще остава отзад на спускаемия модул - поясни Мартин Зел - работейки в костюмите, ще използва сонда за добиване на образци, които ще анализират.

image

Макар че модулът на "Марс 500" не може да симулира постоянната безтегловност на едно пътуване до червената планета, той осигурява важния елемент на реализъм - времевото забавяне от 20 минути в комуникацията между екипажа и наземния контрол.
През последния месец дори бе симулирана електрическа повреда, при което електроенергията на екипажа спря, а вътре в модула бе пуснат и малко дим. Шестимата изкараха почти ден без ток. В това време трябваше да анализират ситуацията и, доколкото е възможно, да се справят с нея. По думите на Зел те са се представили отлично, не са допуснали паника и са действали в съответствие с тренировката си.
"Марс 500" е получила името си заради хипотетичната продължителност на мисия до Червената планета с конвенционален двигател: 250 дни на отиване, 30 дни прекарване на повърхността на Марс и 240 дни за връщане обратно - общо 520. Вероятно една реална експедиция ще продължи значително по-дълго
Проектът се провежда под ръководството на Руския институт по биомедицински проблеми в партньорство с Европейската космическа агенция

http://science.actualno.com/news_334272.html



Гласувай:
25



Предишен постинг

1. tutankhamon661 - planetar
22.02.2011 14:41
Щом достигането на най-близката планета е чак такъв проблем, значи има още много да учим. Не ми се мисли какво ще стане, ако ни нападне цивилизация, която е успяла да преодолее значително по-големи разстояния. Ще ни издухат за секунди.
цитирай
2. анонимен - Като сравня, опитът не беше труден. ...
22.02.2011 22:44
Като сравня , опитът не беше труден.Защо има такива уплашени изказвания от екипажа?Мисля че всичко мина нормално.Не зная каква беше целта на изследването ,но може би резултатите ще покажат
цитирай
3. iliada3 - Честита нова година! Пожелавам ...
08.01.2015 10:27
Честита нова година!
Пожелавам ти най-хубавото от старата година
да е най-лошото в новата !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planetar
Категория: Технологии
Прочетен: 87995
Постинги: 9
Коментари: 88
Гласове: 939
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930