Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 12:58 - Тъмната материя
Автор: planetar Категория: Технологии   
Прочетен: 4992 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 23.05.2011 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Обикновената материя, която излъчва и отразява светлина, е около 5% от цялата Вселена. Останалото се смята, че е изградено от невидима материя — една от най-големите загадки на космологията. 

Смята се, че тъмната материя играе съществена роля в еволюцията на Вселената и теорията на
Големия взрив. Според моделите, ако нея я нямаше, познатата ни материя не би могла да кондензира в компактни обекти като звезди и галактики, защото хаотично движещите се частици биха се разпръснали из младата Вселена.

Хипотези за това какво представлява невидимата материя има много. Според нови доказателства доста вероятно е тя да е съставена предимно от нов вид елементарни частици, известни като небарионни (барионите са клас частици, съставени от три кварка, напр. протони, неутрони). Учените вече разграничават два вида тъмна материя: студена и топла. Студената представлява тежки и бавни частици, а топлата са по-леки и бързи. Все още никой не знае кой модел е правилен.

Съществуват и алтернативни обяснения, които предполагат, че просто не разбираме достатъчно добре механизмите, по които работи гравитацията. Възможно е законите на Нютон да важат на малки разстояния, а на по-големи да се променят! Това обяснение обаче трудно се справя с т.нар. гравитационни лещи — ефект от самото присъствие на тъмната материя, която изкривява минаващата наблизо светлина.

imageГравитационна леща, която изкривява светлината от галактическия куп Абел 1689. Това явление "издава" присъствието на невидима материя. Кликнете на снимката, за да видите изкривения и удължен образ на някои от галактиките.
Снимка:
Hubble Space Telescope

Квантовата механика също предлага теории, които изключват нуждата от невидима материя. Опитите да се изведе теория, обединяваща гравитацията с чудния свят на субатомните частици може да промени представата ни за гравитацията и да получим по-ясна картина за същността на Вселената.

Все още обаче тъмната материя остава загадка! Загадка, която несъмнено трябва да разрешим.

Повече за тъмната материя:
Wikipedia [en]; Тъмна материя online [bg]


Тагове:   материя,


Гласувай:
22



Следващ постинг

1. silverlining - Възможно е...
06.05.2010 20:56
"Възможно е законите на Нютон да важат на малки разстояния, а на по-големи да се променят!" А е възможно и източникът ти от нета да не е знаел за т. нар. Доплеров ефект и затова да е праснал тая удивителна:) Вярно и с други хипотези може да се обясни, но по дух нещо източникът ти как да кажа... не е много надежден. Възможно и да са искали да посъкратят оттук оттам нещо... Попадала съм и на големи безумия и то в детски сайт - така орязано - точно най-важната информация липсва. А това, което оставили обърква... По-добре човек книжки да чете, отколкото уикипедия.
цитирай
2. raders - Понеже от количеството тъмна ма...
06.05.2010 22:51
Понеже от количеството тъмна материя зависи стойността на константата на Хъбъл, а от там и намиране отговор на въпроса каква е самата вселена - /отворена или затворена/, то е очевидно, че решението на този проблем е от фундаментално значение. Съобразно теорията на Фридман, при положение, че константата е под определена стойност /материята във вселената е по-малко от изискването/, вселената е отворена и галактиките ще се разбягват вечно. При положение, че материята е повече, в даден момент разширението ще спре и вследствие гравитацията галактиките ще тръгнат обратно към своята изходна точка - тоест затворена или пулсираща вселена. Защото след попадането в своето изходно положение би трябвало да се получи нов "голям врив" и нова вселена.
И тук в космологията има място за разни теории, сценарии, и доста фантастика.
Например: 1. Не е ясно как ще спре цялата материя в една точка /черна дупка/ при тази колосална инерция при пропадането. Не е ли по-реалистично да се допусне, че тя няма как да спре, а ще продължи нататък по инерция /но на къде?/ Май към някаква хипотетична антивселена в едно антипространство и антивреме. И 2. Другият вариант е, че при този колапс се развиват такива неописуеми процеси, /невъобразимо налягане и температури/, че материята просто се преобразува в нещо друго /вероятно някакви енергийни компоненти/, поради което изчезва гравитацията и се създават условия за нов "голям взрив". Общо взето такива са подозренията на пишещия в момента, а е възможно и други да се стигнали до същото заключение.
цитирай
3. анонимен - А може изобщо да няма гравитация
07.05.2010 12:18
и тогава въобще отпадат горните притеснения. Ефектът на гравитацията може да се предизвиква от съвсем други сили, в частност електромагнитни полета. Изкривяването на пространството е логически абсурд, тъй като няма как да се изкриви нещо, което не съществува извън математическата абстракция. Затова и няма нужда да се обяснява несъществуващ феномен като гравитационните лещи. Може би просто така си изглеждат галактиките и ние задаваме погрешния въпрос.
цитирай
4. анонимен - re: анонимен - "А може би изобщо няма гравитация"
07.05.2010 18:28
Ти да не си някой религиозен тип, който смята, че господ е виновен за щяло нещяло.
Гравитация има и тя не е "електромагнитната ти фикция". Ако беше електромагнитна гравитацията, тогава щеше да те перат по кухата кратуна светкавици редовно; нямаше да можеш да ползваш сателитна комуникация; и прочие и прочие.. Това, че не можеш да излезеш от common sense-a си, и познанието за нещата около теб се свежда до евентуалния ти допир до домати, краставици и други зарзавати, не означава, че трябва да коментираш нещата, които не разбираш. Може да дезинформираш без да искаш някого, а това е престъпно.
цитирай
5. planetar - Спокойно, приятели, няма нужда от ...
08.05.2010 15:53
Спокойно, приятели, няма нужда от препирни! Виждам, че сте ерудирани хора и ще ме разберете.
Когато една загадка не е разкрита, възможните мнения са доста. Изказването им ще доведе само до едно - откриване на истината. Природата отдавна е доказала, че невъзможни неща няма. Следователно верният отговор може да се крие навсякъде.
цитирай
6. анонимен - re: Спокойно, прятели, няма нужда от ... "
09.05.2010 01:08
Грешиш. Има нужда.
Има нужда да знам, че на децата ми един ден няма да преподават "електромагнитна гравитация". Днес невежото му изказване може да не вреди на никой.. Утре обаче ще ти го натресе някой тоя лумпен за началник.. или нещо по-лошо.. да взима важни решения вместо теб. Или още по-лошо - Може пък някой по-голям кратуняк от него да го остави с пръст на червеното копче. Разбираш накъде бия.. Сигурно сега ще долети и големия въпрос: "Ти какво предлагаш" - ами предлагам да се инвестира в образование. Дори да стане фикс идея. Това е единственото, което може да се направи. В противен случей, ще продължаваме да спекулираме над подобни абсурди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planetar
Категория: Технологии
Прочетен: 87783
Постинги: 9
Коментари: 88
Гласове: 939
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031