Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 16:38 - Никола Тесла
Автор: planetar Категория: Технологии   
Прочетен: 10615 Коментари: 23 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Никола Тесла


Никола Тесла е една изключително интересна и противоречива личност, незаслужено позабравена в нашия век,макар за много от технологиите,които използваме днес във всекидневието си трябва да благодарим именно на него.Никола Тесла е смятан от тогавашното общество същевременно за луд и гений, но едно е сигурно, той е бил невероятен и неповторим новатор в идеите си.В личния си живот Тесла е бил резевиран и макар ухажван от най-елитните дами той изпитвал ужас от мисълта да го докосват и дори да се ръкува.Самия той споделя пред Марк Твен и други свои близки приятели, че се чувства самотен,но не може да преодолее тази своя фобия.
Тесла твърдял,че сънува своите изобретения и след това успявал да пресъздаде образа от съня си наяве.Той обяснявал сънищата си като”друг свят”, където всички тези изобретения му били показвани от населниците на този свят.Също така твърдял,че там самият той се чувства по-добре отколкото в реалния живот и че за него онзи свят,който се появявал в сънищата му, бил също толкова истински,колкото и този.

В дневника на Никола Тесла, е описано,че като дете той имал странни реакции спрямо различни предмети или плодове. При вида на перла той получавал конвулсии; вкусът на праскови от своя страна предизвиквал треска; а лист хартия, плуващ във вода, се провокирал неприятен вкус в устата му.

В по-късен етап в живота си Тесла имал странни възприятия и фобии. Някои от тях включвали перли, носени от жени, никога не е отсядал в хотелска стая или етаж, чийто номер се е делял на три, и поръчвал големи количества кърпички на всяко ядене, с които усърдно лъскал сребърните прибори.
Бащата на Тесла искал той да се развива в духовенството и му забранил да постъпи в Политехническия институт. За Никола това било неприемливо и скоро се разболял. Лекарите потвърдили,че състоянието ми е толкова тежко, че дори е възможно да умре, тогава баща му склонил и му пзоволил да се запише в института и -Никола скоро оздравял. Но не напълно. Той самият си спомня, че след тази болест започнал да вижда странни неща.

“Силни потоци светлина ми откриваха изображения на реални обекти и просто заместваха мислите ми – написал Никола Тесла в дневника си. – Тези изображения на предмети и сцени изглеждаха като действителни, но аз винаги ги осъзнавах като видения от нормалния живот.”

Негово легендарно изобретение е „Приемник на свободна енергия”.

Това изобретение се състои от лъскава метална плоскост, която е покрита със слой изолиращ материал. Един кондензатор е включен между плоскостта и заземяването, за да приема енергия. Топчетата вдясно показват едно устройство за разреждане, две метални ленти (напр. ламети) висят близко една до друга, на които едната страна е свързана с плоскостта, а другата със земята. Когато се покачи напрежението в кондензатора, поради постоянния приток на енергия от плоскостта, тогава се привличат позитивно заредената част на плоскостта и негативно заредената част на заземяването и кондензаторът се разрежда. Ако полученото напрежение се пусне през една намотка, то може да бъде променено неговата фаза и да се използва като променлив ток.Колкото по високо и далеч от земята е плоскостта, толкова повече енергия се събира.

По време на Първата световна война Тесла решил да финансира изграждането на университет, но поради липсата на инвестиции решил да продаде част от макетите и записки с работата си по различни проекти..Поради тази причина днес мнозинството от хората смятат, че Маркони е изобретил радиото, докато истината е коренно различна – Никола Тесла държи патента за това велико изобретение.
По време на ВСВ, Тесла е твърдял, че е изобретил мощен “лъч на смъртта”, който би могъл да разруши атакуващи самолети.

Той е предложил система от лъчеви оръжия за защита на границите на САЩ и други европейски нации, като твърдял, че това изобретение може да сложи край на войните по света.

Когато починал, повечето от техническите документи на Тесла мистериозно изчезнали, и много от тях не са намерени оттогава.


Днес използваме голяма част от неговите изобретения в нашия бит, като дори не осъзнаваме, че те са били изобретени и патентовани от този брилянтен учен преди десетки години – микровълновата печка, флуоресциращите лампи, телевизионните и радио предаванията, Интернет, радарът.

Тесла е бил също и велик механичен инженер, и патентовал дузини устройства, вариращи от скоростометри до супер ефикасните електрически генератори. Едно от уникалните му устройства е била турбината без перки (bladeless turbine). Вместо използването на перки от рода на вентилатора, турбината на Тесла използвала солидни дискове от метал, и разчитала на т. нар. “boundry-layer effect”. Неговата турбина се задвижвала с компресиран въздух или пара, и била толкова ефикасна, че устройство, държано в ръка, можело да произведе сила от над 10 конски сили!.Днес тази технология се използва в специален вид не-леплива (non-clogging) помпа, създадена за петролната индустрия. (В действителност, колкото по-гъста е сместа, която тя изпомпва, толкова е по-ефикасна!) На базата на турбината без перки той изобретил и кола, задвижвана от нея.
Тесла е този,който впряга в употреба водопада Ниагара, като построява електрическата станция на него. Тя е толкова ефикасна дори и сега, че промени по нея не са правени изобщо.

През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил, захранван по въздуха.
Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил Марк Твен, който е добър личен приятел на Тесла.

Той изобретява устройство, което може да бъде настроено на определена честота и да трепти в резонанс с нея. Веднъж забравя устройството включено и отива на обяд в близкия ресторант. През това време става земетресение, пукат се уличните тръби, докато той се сеща за причината и спира устройството. Казват че на едно пресконференция демонстрирал свободна енергия. Държал електрическа лампа в ръката си, която не била свързана с никакви проводници, а тя просто си светила.

Филаделфийският експеримент осъществен с помощта на “генератор на невидимостта”.

Под ръководството на Тесла той е бил монтиран на лекия разрушител от военноморския флот на САЩ “Елдридж DE-173″. Според участвали в проекта очевидци експерименталното електронно оборудване се е състояло от два много мощни 75-киловатови генератора, които са захранвали 4 гигантски магнитни бобини. Те са били монтирани под палубата на кораба. Към тези основни елементи била навързана и още цял куп други електронни устройства.За първи път “генераторът на невидимостта” бил тестван в акваторията на Филаделфийското военноморско пристанище на 22 юли 1943 г. Освен от кея експериментът бил наблюдаван и от борда на военния кораб “Андрю Фюръсет”. Именно на него по това време служел матросът Карлос Мигел Аленде. През 50-е години на миналия век той е очевидецът, който първи дръзва да разкаже пред медиите за експеримента под псевдонима A.K.A.

Точно в 9 часа екипажът на “Елдридж” включва захранването на бобините. Малко след това наблюдателите от брега и съседните кораби забелязват, че съдове е обхванат от някаква зеленикава мъгла. В следващия момент мъглата изчезва заедно с целия кораб. Посветените в тайните на експеримента висши офицери остават изумени, тъй като те очаквали, че “Елдридж” ще изчезне само от екраните на следящите го радари. След няколко минути корабът отново се появява на радарите и в залива. Качилите се на борда офицери и учени установяват, че част от членовете на екипажа са дезориентирани, а на други им се гади и повръщат. Пазеният в строга тайна проект не дава възможност да се разбере какво точно става през следващите трие месеца, но е известно, че участващите в експеримента учени и експерти доработват нещо по инсталацията на “Елдридж”.

Следващият тест се провежда на същото място и година на 28 октомври в 17,15 часа. Този път корабът изчезва, но не съвсем, тъй като през първите няколко секунди очевидците виждат неговото слабо призрачно очертание върху водата. После “Елдридж” е обхванат от някаква заслепяващо синкаво сияние, след което изчезва от хоризонта. В следващите няколко секунди корабът се появява на стотици километри в залива на Норфолк в щата Вирджиния, където е наблюдаван в продължение на няколко минути от моряците във военната марина. В един момент “Елдридж” изчезва от залива в Норфолк по същия мистериозен начин, по който се е и появил, за да се завърне отново на рейда във Филаделфия.
През 1931 година Никола Тесла, заедно с инженери от автомобилостроителна фирма провели забавен експеримент.
Заменили бензиновия с електрически двигател. Тесла включил в електродвигателя кутия с размери 60х30х15 кв. см с две стърчащи оси. Машината работила без прекъсване цяла седмица. След това Тесла прибрал кутията си и никой повече не я видял никъде.
Сигналите от Марс. През 1926 година Тесла поставил радиомачта в своята лаборатория в Ню Йорк. И приемал радиосигнали с неясен произход. Един от възможните източници той нарекъл Марс. Присмели му се, но самият учен казва: “Заради такова чудо – да установя връзка с извънземни – бих дал и живота си!”.

В късните си години, Тесла е бил считан за ексцентричен учен. Осмиван от съвременниците си, неговите идеи често се появявали в научнофантастични разработки. Той е бил вдъхновението за лудия учен в комиксите Супермен на Макс Флейшър.

След смъртта си по-голямата част от неговите проекти, както и целият му архив бива иззет от правителствени агенти на ФБР и досега не се знае какво са съдържали те.

Един истински човек, с изключително въображение, който през целия си животслужи на човечеството и с помощта на своите изобретения желае да спомогне за създаването на един мирен и обединен свят. Тесла винаги е твърдял,че обича хората и именно по тази причина сам е унищожил много от разработките си,с цел да опази човечеството от войни и самоунищожение.На Тесла се приписват много разработки и странни факти около експериментите му,като например експеримент,който се смята,че той е извършил е довел до “светенето” на хората от околността,тъй като собственото им електромагнитно поле откликнало на изпращаните от него ел.вълни.Тесла, освен всичко е бил и визионер,той мечтаел за един по-добър свят и изобретявал всичко именно с тази мисъл.Той вярвал,че електричеството е нещо,за което не трябва да се плаща,че то приандлежи на хората и мечтаел да създаде 5 огромни бобини в различни краища на света и така да осигурява безжично електричество за целия свят.

Тесла умира в абсолютна мизерия в една хотелска стая,неоценен, неразбран и сам….





Тагове:   Никола,


Гласувай:
42




1. tutankhamon661 - Много добре са го разбрали, но само ...
02.12.2010 17:15
Много добре са го разбрали, но само определени хора. След смъртта му "загадъчно" изчезва цялата документация с всичките му експерименти и идеи. ЦРУ си знаят работата.
цитирай
2. samorasla - Прекрасен постинг,
02.12.2010 20:05
Благодаря
цитирай
3. анонимен - Не ви ли се струва, че ясно се вижда ...
03.12.2010 09:34
Не ви ли се струва, че ясно се вижда връзката между този и "онзи" свят! Благодаря за постинга!
цитирай
4. yotovava - За първи път четох материал за него в сп. Паралели,
03.12.2010 10:07
вероятно някъде 70-те години.
Но толкова подробности не знаех.
Приятен ден от мен.
Уикендът започва след 6 часа.
Валя
цитирай
5. анонимен - procetete
03.12.2010 11:53
knigata- Izgubenite otkritia na Vasiliatos, procetete q mnogo interesna, ima q v neta v elektronen variant
цитирай
6. анонимен - Митове и легенди
03.12.2010 12:24
Макар че за мен лични Тесла е бил гений, тази статия го изкара че е изобретил и въздуха. Хайде моля ви по-спокойно, половината неща които казахте са неверни. Интернета бил изобретил моля ти се, те тогава и лампови компютри са нямали...
цитирай
7. анонимен - Велик човек
03.12.2010 12:33
Най-великият изобретател в историята, понякога се съмнявам дали изобщо е човек...
цитирай
8. protivnarkoticite - ...
03.12.2010 13:51
Поздравления за постинга!
цитирай
9. balkanec - Най-великия физик
03.12.2010 14:08
на съвремието. Балканец, сърбин :)
цитирай
10. thunderbolt - браво наистина
03.12.2010 14:28
Невероятна личност, радвам се, че някой се е сетил да пише за него, ако може и аз да добавя малко информация.
Тесла освен всичко друго е имал един от най-чисто гениалните мозъци за всички времена и това не се вижда само в изобретеията му. Мозъкът му е имал способности, които все още се изследват от учените и са обект на различни хипотези, но това е много дълга тема.
Това което ме потресе най - много обаче е, че когато тай създавал дадено изобретение е имал в главата си точния му макет без да прави каквито и да било чертежи, и е можел да осъществи ПЪЛНА ДИАГНОСТИКА на изобретението още в главата си. Тоест той е знаел - ако нещо в машинката липсва до какво ще доведе това и то със съвършена точност. Неверочтно наистина.
цитирай
11. kostadin - Не ми е ясно защо трябва да е проти...
03.12.2010 15:45
Не ми е ясно защо трябва да е противоречива личност ,но на него дължим сегашната си технологическа мощ.
цитирай
12. balkanec - Тесла е изтикван в ъгъла, за да се налага еврейския олигофрен Айнщайн
03.12.2010 16:01
За Айнщайн е доказано, че е плагиат, знае се и от кои учени е плагиатствал. Те разбира се са останали неизвестни, за да изпъкне той. От биографията му е известно, че е бил почти медицински дебил.
цитирай
13. svetislav - “Човекът, изобретил двадесети век"
03.12.2010 16:02
Макар да звучи пресилена, тази похвала не е незаслужена. Каквото и да създаде съвременната цивилизация и технология, по определен начин то вече съществува в ръкописите на Тесла. Откривателят на генерирането и преноса на променлив ток, който и днес е основната форма на енергия в света (90 % от патентите му в тази област все още се използват напълно непроменени), официално е признат за изобретател на радиото, a дело на Тесла са и индукционният двигател, високочестотният токов генератор, безжичната комуникация, флуоресцентната светлина. Броят на патентованите му изобретения е почти хиляда, а само в интернет се споменава в 878 хиляди страници. Заедно с особените си заслуги към изобретяването на компютъра, още в началото на двадесетте години на ХХ в. предвижда, че вестниците ще се печатат безжично във всеки дом (интернет), а хората ще разговарят помежду си с устройства, които се събират в обикновен джоб (мобилния телефон). Още през 1925 г. той твърди, че “...от което и да е място ще можем да гледаме събития като спортни състезания, войни и природни бедствия”, като по този начин пръв прогнозира и глобалната телевизия.
DVC Press
цитирай
14. 777 - До ден днешен над 500 революционни открития на Тесла са засекретени.
03.12.2010 16:58
Няма по-велик учен от него през миналия век, съчетал човешкото познание с даденостите на първозданната природата.
Казвам го с пълна отговорност и с целия си арсенал от знания като физик и електронен специалист.
цитирай
15. balgarski7vinarki - Mnogo interesen posting,chudesno e che pishete za veliki hora
03.12.2010 17:00
Izumih se ot ideata, koiato e razrabotval- teleportaziata ili ima i dr. ime, v tolko filmi sme gledali, a se komentira, che sekretnite slujbi ponastoiashtem eksperimentirat s hora .vizii ili pak koi gi znae-pak za agenturnichene de...
Izcheznala dokumentazia... mai scenarii kato pri Rudolf Dizel,chiato smart e zagadachna- izchezva ot borda na koraba pri patuvane ot Evropa za Anglia. a dokumentaziata za nov vid podvodniza i novo gorivo sashto izchezva. Ne se znae dali Hitler ili anglichanite sa organizirali pohishtenieto mu.Taka e s velikite otkrivateli - vinagi sa obekt na interes , nai veche ot voennite , i jalko za izobreteniata, potanali ili veche zameneni ot novi, no taka e.
цитирай
16. balgarski7vinarki - Mnogo interesen posting,chudesno e che pishete za veliki hora
03.12.2010 17:00
Izumih se ot ideata, koiato e razrabotval- teleportaziata ili ima i dr. ime, v tolko filmi sme gledali, a se komentira, che sekretnite slujbi ponastoiashtem eksperimentirat s hora .vizii ili pak koi gi znae-pak za agenturnichene de...
Izcheznala dokumentazia... mai scenarii kato pri Rudolf Dizel,chiato smart e zagadachna- izchezva ot borda na koraba pri patuvane ot Evropa za Anglia. a dokumentaziata za nov vid podvodniza i novo gorivo sashto izchezva. Ne se znae dali Hitler ili anglichanite sa organizirali pohishtenieto mu.Taka e s velikite otkrivateli - vinagi sa obekt na interes , nai veche ot voennite , i jalko za izobreteniata, potanali ili veche zameneni ot novi, no taka e.
цитирай
17. 777 - Не говорете глупости, човече! Изтикван е, за да се наложи Едисон. Ще поясня малко.
03.12.2010 17:03
balkanec написа:
За Айнщайн е доказано, че е плагиат, знае се и от кои учени е плагиатствал. Те разбира се са останали неизвестни, за да изпъкне той. От биографията му е известно, че е бил почти медицински дебил.


Когато Тесла открива т.нар. уж-несъществуващ Перпетуум мобиле, т.е. енергия от вакуума, петролния магнат Морган - основния спонсор и финансов благодетел по онова време и на Никола Тесла, и на Томас Едисон, и на др. се отдръпва рязко, спира субсидиите му за изобретения, приписва голяма част от откритията му на Едисон (вкл. електричеството) и подпалва лабораторията му, за да заличи следите на ужаса, че петролния му бизнес ще фалира от тази Чиста енергия, която би задвижвала ВСИЧКО. И досега нещата стоят точно така.
Шепа петролни изчадия доят земята и не пускат кокала.
цитирай
18. thunderbolt - право казваш седмица
03.12.2010 17:44
Право казваш седмица, ако не са били тея жадни за пари, които не могат да похарчат петролни пикльовци до сега отдавна да се движим по улиците с какви ли не автомобили, на които не им е нужен бензин а просто електричество, нямаше да се занимаваме с това как да пазим въздуха чист и природата непроменена и още куп други катаклизми. Чета за някаква си енергийна революция, която би могла да предстои( тя е неизбежна) но тая революция е погребана отдавна, сега трябва да чакаме да се изхабят ресурсите за да може някой да започне да прави пари на гърба на открития отпреди един век, или наново да откриваме топлата вода!!!
цитирай
19. thunderbolt - междудругото отдавна търся няк...
03.12.2010 17:47
междудругото отдавна търся някаква информация за споменатата от теб енергия от вакуума, ще съм ти благодарян ако дадеш някаква страница или линк, или книга която мога да намеря в интернет пространството да прочета...
цитирай
20. liliyanaandreeva - Съдбата му е подобна на Йохан Гутенберг - изобретил печатната машина!
03.12.2010 23:40
Боговете тук не са полудели, а са се потулили от такива неблагодарници като тези,които се гаврят с неговите фаворити,чрез които ни напътства навреме да си решим правилно проблемите.И колкото повече гении са игнорирани,толкова по-недъгаво е нашето битие - до пълна уродливост.
цитирай
21. анонимен - През 1933 приключва проект по по...
07.12.2010 07:37
През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил, захранван по въздуха.
Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил Марк Твен, който е добър личен приятел на Тесла.--------хахахаха,проста справка в уикипедия,показва,че марк твен е починал през 1910 година....
цитирай
22. sedrun - Този човек е полубог.
09.12.2010 13:33
Този човек е полубог.
цитирай
23. sparotok - !
07.04.2011 22:13
Хубаво правиш, че споменаваш този даровит човек!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planetar
Категория: Технологии
Прочетен: 87786
Постинги: 9
Коментари: 88
Гласове: 939
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031